Ce a spus Mihai Eminescu după o inspecție făcută la școala din Podu Iloaiei

Se citește în
1 minute
Ai citit

Ce a spus Mihai Eminescu după o inspecție făcută la școala din Podu Iloaiei

Ianuarie 15, 2020 - 16:59

15 ianuarie este ziua Culturii Naționale, zi legată de „poetul nepereche” - Mihai Eminescu, de la a cărui naștere se împlinesc astăzi 170 de ani.

Mihai Eminescu

Mihai Eminescu este important, prin opera sa, pentru tot sufletul românesc, însă pentru noi, cei din Podu Iloaiei, Mihai Eminescu este important și pentru că s-a intersectat cu istoria urbei noastre, în calitate de inspector (revizor) școlar.

Iată ce spunea despre Podu Iloaiei, într-un raport trimis Ministrului Instrucțiunii Publice, în 1876:

 

„Domnule Ministru

În lunile noiembrie și decemvrie a.c. am inspectat următorele școale rurale din județul Iași: Școala de băieți din Podu Iloaiei, Școala de fete din Podu Iloaiei, Școala din satul Erbiceni, Școala din satul Totoiești (urmează enumerarea a încă 17 școli din județ - n.n.). Mai pretutindeni am constatat, cu părere de rău, că administrația comunală e neîngrijitoare față cu școalele, că reparațiile localurilor sau nu le face la vreme, sau de fel, că lefile învățătorilor (de la comună) se plătesc la trilunie, că lemnele prevăzute pentru școale se dau prea târziu, că amentele celor avertizați nu se execută, că frecvența din cauza aceasta e mică. O lăudabilă excepție de la acest mod de administrare fac comunele Podul-Iloaiei și Bivolarii. (…)”.

 

Nici astăzi nu ne-ar fi rușine cuelevii, profesorii și cu școlile noastre, dacă Eminescu ne-ar face o inspecție!

Mai ales după ce se va finaliza renovarea Școlii din Scobâlțeni și se vor finaliza (în cursul acestui an) creșa și grădinița, vom putea spune chiar că avem condiții deosebite de învățământ, demne de timpul prezent!

Mai mult despre:

Mai multe știri din: