Mesajul Primarului Constantin Gabi Istrate la Ziua Națională

Se citește în
1 minute
Ai citit

Mesajul Primarului Constantin Gabi Istrate la Ziua Națională

Decembrie 01, 2019 - 14:30

Cine știe să dezbine un popor, acela îl stăpânește!

Sărbătorim astăzi 101 ani de Românie reîntregită. 
101 ani poate părea mult, dacă raportăm această vârstă la o viață de om. La scara istoriei, însă, e foarte puțin. E suficient să ne gândim la state precum China sau Grecia, care se pot mândri cu istorii statale multimilenare. 
Dar trebuie să spunem că miracolul României constă, de fapt, în aceea că românii au existat cu mult înaintea României! 
Încă e subiect de mirare printre istorici cum a fost posibil ca să supraviețuiască acest popor aici, la curbura Carpaților, fără conducători - până în secolele XIII-XIV - și cumplitelor amenințări venite, după aceea, asupra statelor românești? Ce tărie a avut neamul românesc de a rezistat la valurile nesfârșite de migratori care au măturat, aproape o mie de ani, aceste teritorii? Cum au rezistat românii turcilor, tătarilor, rușilor, ungurilor, polonezilor etc., care, de câte ori au avut ocazia, au încercat să se înstăpânească, să-i asuprească sau măcar să-i jefuiască pe români?

Cum au rezistat românii pe aceste meleaguri, deși, adesea, viața nu le-a fost ușoară? 

Cred că au rezistat prin credință, prin curaj, prin răbdare, convinși că au hărăzită o soartă pe care trebuie să o împlinească. 
Noi avem datoria să nu ne trădăm străbunii! Chiar dacă traversăm vremuri în care identitățile naționale se topesc și se amestecă, poate că noi ar trebui să ne gândim, măcar din când în când, ce înseamnă, totuși, să fii român? E bine să avem un răspuns la întrebarea aceasta și să știm să le spunem și copiilor noștri.

Nu există un lucru mai rău în viața unui popor decât dezbinarea sau „războiul cel dintre noi”, cum se spune într-o rugăciune a Bisericii. Cine știe să dezbine un popor, acela îl stăpânește!

Dar astăzi e o zi de bucurie! Să avem inima înveșmântată în „mândrul tricolor” și în casele noastre să răsune, măcar preț de câteva minute, cântecul patriotic, ca nu cumva să uităm cum simțeau strămoșii noștri și cum își iubeau ei țara!

La mulți ani, România! La mulți ani, tuturor românilor!

Mai mult despre:

Mai multe știri din: