De ce putrezesc cireșele și vișinele pe pom și cum se poate preveni asta

Se citește în
mai puțin de
1 minut
Ai citit

De ce putrezesc cireșele și vișinele pe pom și cum se poate preveni asta

Iunie 12, 2019 - 17:51

Ploaia în exces favorizează putrezirea cireșelor

În unii ani mai ploioși, cum a fost cazul și în acest an, cireșele și vișinele se pot strica foarte tare. Chiar dacă părerea generală este că ploaia cauzează putrezirea fructelor, lucrurile nu stau chiar așa. 

Adevărata cauză pentru putrezirea cireșelor și vișinelor (dar și a altor fructe) este o ciupercă microscopică din familia Monilinia, iar putrezirea este, de fapt, consecința unei infecții.

La cireș, infecția cu această ciupercă cauzează boala numită monilioză și poate afecta nu doar fructele, ci și frunzele, lăstarii tineri și florile. Atacul moniliozei pe flori este una dintre cauzele pentru care florile nu leagă fructe.

Ce e de făcut

Pentru a preveni putrezirea cireșelor pe pom, sunt necesare minimum 3 tratamente:

  1. în repaus, cu: Alcupral 50 PU, zeamă bordeleză
  2. înainte de înflorit (buton alb) sau după ce s-au scuturat min. 30% dintre flori, cu: Folicur Solo 250 EW, Luna Experience 400 SC etc.
  3. când fructul atinge 1 cm diametru, înainte de a da în pârg, cu: Topsin 500 SC, Captan 50 WP, Teldor 500 SC, Dithane Neotec 75 WG etc.

Pentru anul următor

Pentru a nu se repeta catastrofa în anul următor:

  1. după ce trece sezonul fructelor, îndepărtați toate fructele mumificate din pom;
  2. aplicați un tratament pe bază de cupru (zeamă bordeleză sau similar);
  3. aplicați în anul următor un program de tratamente mai riguros, începând cu tratamentul antifungic ce se efectuează în faza de repaus vegetativ.

Mai mult despre:

Mai multe știri din: