Frumusețe și culoare în arșița verii

Se citește în
1 minute
Ai citit

Frumusețe și culoare în arșița verii

Martie 20, 2019 - 17:38

Portolacul prosperă în locuri imposibile pentru alte plante florifere

Portulaca sau portolacul ori „floarea de piatră” nu are egal când vine vorba de raportul dintre nevoile de îngrijire și abundența înfloririi. Este ideală pentru locurile însorite, care vara se încing.

Cum se înmulţeşte

Portulaca este o plantă anuală, ce se înmulţeşte prin seminţe. Semănatul se poate face direct pe locul de cultivare, de îndată ce a trecut pericolul îngheţului sau cu 6-8 săptămâni mai devreme, în interior, pentru a obţine răsaduri. Uneori răsare singură, pe locul unde a crescut în anul precedent.
Dacă produceți răsaduri, acestea vor trebui transplantate după jumătatea lunii aprilie. Găsiți, de asemenea, răsaduri de cumpărat în piețele ieșene, la prețuri foarte bune.
Pentru succesul transplantării, e bine ca rădăcinile să aibă ceva pământ pe ele.

Cum se îngrijeşte floarea de piatră

Portulaca e una dintre cele mai puţin pretenţioase plante. Preferă locurile însorite şi solurile sărace, nisipoase, aproape lipsite de humus. Dacă sunt ţinute la umbră, plantele se dezvoltă, însă nu înfloresc.
Este aproape lipsită de boli, însă uneori mai pot apărea atacuri ale afidelor. Dacă este udatămăcar de 2-3 ori pe săptămână, în perioadele caniculare, înfloreşte fabulos!

Ce mai trebuie să ştiţi

În zilele înnorate şi ploioase portulaca nu înfloreşte. Seminţele de portulaca sunt foarte mici, sub 1mm diametru.
Florile portulacăi pot avea culorile roşu, roz, portocaliu, galben şi alb.

Sfat

Recoltaţi seminţele pe culori. Asta vă dă posibilitatea să creaţi aranjamente cromatice în grădină.
Poate fi cultivată şi în jardiniere, în locuri însorite, într-un amestec de pământ de flori (30%) şi nisip cu pietriş (70%).

Mai mult despre:

Mai multe știri din: