Mormânt de căpetenie locală, vechi de 6000 de ani, la 8 km de Târgu Frumos

Se citește în
1 minute
Ai citit

Mormânt de căpetenie locală, vechi de 6000 de ani, la 8 km de Târgu Frumos

Iunie 16, 2018 - 11:44

Dacă nu ați făcut-o până acum, când mergeți pe drumul dintre Iași și Târgu-Frumos, nu ezitați să vă abateți preț de câteva minute în comuna Cucuteni, leagănul celei mai vechi civilizații din sud-estul Europei, posesoare a unei culturi de ceramică care precede cu câteva sute de ani toate aşezările umane din Sumer şi Egiptul Antic. Muzeul de Sit Arheologic de la Cucuteni, situat în nordul localităţii, pe Dealul Gosan, în locul numit „La pietrărie”, este unul atipic, impresionant prin faptul că adăpostește o necropolă tumulară daco-getică, formată din opt movile funerare din secolul al IV-lea î. Hr.

Localitatea Cucuteni din județul Iași adăpostește vestigii culturale unice şi vechi de peste 3000 de ani!

Era prin luna martie a anului 1884, când, absolut întâmplător, folcloristul ieșean Theodor Burada avea să se întâlnească pe drumul dintre Târgu -Frumos și Hârlău cu o mână de țărani cărăuși din zonă, care transportau pietre din Cucuteni pentru beciuri și temeliile caselor din localitățile învecinate. Printre pietre, Theodor Burada  a observat și niște cioburi frumos vopsite, care, deși la prima vedere nu păreau mare lucru,  aveau să scoată la lumină, în urma săpăturilor, urme din perioada de trecere de la neolitic la bronz, din perioada geto- dacică, din perioada migraţiilor şi cele mai numeroase vestigii din neoliticul tarziu. În urma celui de-al X-lea Congres de Istorie şi Tracologie de la Paris, arheologul german Hubert Schimdt, descoperitorul Cetății Troia,avea să facă cunoscut Cucuteniul în toată lumea.

Ce se află în muzeul de la Cucuteni

Înfiinţat în anul 1985, Muzeul de Sit Arheologic de la Cucuteni are o formă futuristă, fără stâlpi de susținere, cu un acoperiş ce se înalţă lent, iar spre vârf se ţuguie brusc, asemenea unui OZN.  Muzeul adăpostește elemente de istorie locală, precum şi vitrine cu piese de arheologie originale datând din perioada culturii cucuteniene. Totodată, vizitatorii pot observa situl în forma sa pură, cu săpături, straturi, fragmente de ziduri, fundaţii, dar şi ceramica impresionantă, pictată a culturii. Pot fi remarcate, de asemenea, rămăşiţe ale aşezării de odinioară, peste care se suprapun urmele locuirii geto-dacice mai târzii.

 

Orar de vizitare a muzeului

Marţi - Duminică: 8:00 - 16:00 (vara)

Marți - Duminică: 9:00 - 17:00 (iarna)

Ce mai poți vedea la Cucuteni

Nu poți să treci prin Cucuteni și să nu vizitezi și expoziţia de sculptură tradiţională, în lemn, care se află mai jos de  Muzeul de Sit Arheologic . În acest loc există şi un alt sit arheologic, unde se dezgroapă piese aparţinând culturii cucuteniene.

Tot la Cucuteni mai există 5 izvoare cu ape sulfuroase, care pot fi folosite la tratamentele diferitelor boli. Nu trebuie uitată nici biserica - monument istoric, ctitorie a lui Ştefan cel Mare.

Cum ajungi

Accesul la Muzeul de Sit se face pe DN 28A sau DN 28B, comuna Cucuteni aflându-se între Iaşi şi Paşcani, la doar 8 km de Târgu Frumos.    

Mai mult despre:

Mai multe știri din: