Să fim convinși că școala este cheia unei vieți mai bune!

Se citește în
2 minute
Ai citit

Să fim convinși că școala este cheia unei vieți mai bune!

Septembrie 15, 2019 - 09:25

Mesajul primarului Constantin Gabi Istrate la deschiderea noului an școlar:

Deschidere Noul an școlar la școala generală din Podu Iloaiei

Toamna este anotimul marilor speranțe, pentru că toamna, odată cu începutul noului an școlar, copiii, tinerii mai urcă o treaptă pe scara vieții. Și odată cu copiii, și noi, părinții!

Accesul general la educație este marele privilegiu pe care modernitatea l-a pus la dispoziția tuturor. Într-un fel, sala de clasă este cel mai democratic și meritocratic loc din societate.

Nu contează din ce familie provii, cât de scumpi sunt pantofii ori telefonul din buzunar: un copil bun strălucește prin ceea ce scrie într-o lucrare de control și ce știe atunci când este scos la tablă.
Nu puțini oameni mari din lumea întreagă au avut condiții modeste acasă, dar au avut o voință de fier, pentru a-și demonstra valoarea. Iar școala este o trambulină care te „zvârle” pe cele mai înalte culmi ale reușitei în viață!
Desigur, e important ca un copil să fie susținut și încurajat în familie. E important să audă din gura părinților că școala este o cale sigură a succesului, că e bine să fie ascultător față de învățători și profesori. E important să li se spună copiilor că la școală ei își scriu viitorul.

Poate că notele, rezultatele la examene nu sunt o garanție a reușitei, însă timpul irosit (nevalorificat) pe băncile școlii și examenele ratate, în niciun caz nu prevestesc lucruri bune. Faptul de a nu fi promovat, de exemplu, un examen de bacalaureat, te urmărește pe viață, e un stigmat că n-ai fost în stare să termini un lucru, poate deveni o frustrare și un regret care-ți răpesc bucuria vieții, curajul de a privi drept înainte!

Adesea îmi vin în minte vorbele lui Eminescu care, în calitate de revizor școlar, venea la Podu Iloaiei și îi trimitea lui Titu Maiorescu rapoarte elogioase despre calitatea școlii din orașul nostru!

În primul rând, urez profesorilor multă putere și răbdare! Nu e ușor să lucrezi cu copiii din ziua de astăzi. Stimați profesori, nu uitați că, dintotdeauna, cei mai iubiți profesori au fost aceia exigenți, care au sădit dragostea de carte în mințile copiilor. Nimeni nu-și aduce aminte cu plăcere de profesorii care, prin nepăsare, cafele dese și bârfe interminabile pe holurile școlii, au irosit tinerețea copiilor.

De asemenea, pe părinți îi îndemn să pună mare preț pe școală, să respecte profesorii și să fie convinși că școala este cheia unei vieți mai bune. Societatea noastră se schimbă, se așază, ce a mers până acum, nu va mai merge de acum înainte. Deja, posibilitatea de a lucra în străinătate nu mai este ce a fost. Iar oamenii deștepți și harnici preferă să nu mai plece peste hotare, pentru că nu mai merită.

În fine, le doresc și copiilor să-și păstreze, în păienjenișul de tentații ale timpului prezent, mintea curată și atentă la cei care le vor binele și să creadă cu toată convingerea că școala poate scoate la lumină cea mai bună versiune a lor.
Tuturor, la un loc, le doresc un an de 10 (zece)!

Mai mult despre: