Proiectul de asfaltare va merge înainte! Creșa și Grădinița se vor finaliza!

Se citește în
2 minute
Ai citit

Proiectul de asfaltare va merge înainte! Creșa și Grădinița se vor finaliza!

Mai 15, 2020 - 16:26

Ieri (14 mai) Consiliul Local Podu Iloaiei a votat un proiect de hotărâre, inițiat de mine, care prevede demararea procedurilor de contractare a unei linii de credit, ca back-up de finanțare pentru proiectul de asfaltare a străzilor din Podu Iloaiei și Scobâlțeni (20 km în total) și pentru Creșă și Grădiniță (finalizate în proporție de 90%).

De ce am considerat necesar acest pas:

1. Proiectul de asfaltare, la care s-a lucrat 3 ani a primit 5,8 milioane euro finanțare de la Guvernul PSD la sfârșitul anului 2019, una dintre cele mai mari finanțări din Moldova, prin FDI. Nu promisiune, ci contract semnat. Când a preluat puterea Guvernul PNL, prima măsură a fost punerea în așteptare a contractelor de acest fel. Nu reziliere, pentru că rezilierea nu mai este posibilă. Ce e semnat, rămâne semnat!

2. Asfaltarea tot a început, cu bani de la Bugetul Local și trebuie să continue pentru că, în caz contrar, vor începe să expire documentele din proiect (avize, aprobări de tot felul) și ne putem trezi că o luăm de la capăt cu documentația. Cu orice efort, asfaltarea trebuie făcută! Ne-am săturat cu toții de praf și noroi!

3. Grădinița și Creșa sunt aproape gata, dar nici aici nu ne putem permite o eventuală încetare a lucrărilor din cauza întârzierii plăților. Aceste obiective sunt mult prea importante pentru dezvoltarea orașului nostru! La toamnă trebuie să avem Creșă și Grădiniță perfect funcționale.

4. După criza cauzată de pandemie, e realist să ne așteptăm și la o criză economică, adică la o înrăutățire a condițiilor generale de finanțare. Altfel spus, linia de finanțare pe care o accesăm acum, în condiții avantajoase, poate deveni inaccesibilă în câteva luni ori accesibilă cu dobânzi mult mai mari. E posibil ca peste câteva luni, după ce criza economică își va arăta colții, nicio bancă să nu mai fie dispusă/capabilă să acorde linii de credit în condițiile de acum.

Știu că unii propagă tot felul de prostii, minciuni și răutăți, motiv pentru care doresc să lămuresc câteva aspecte:

1. În momentul de față, vorbim doar despre deschiderea unui posibil canal de finanțare. Nu e obligatoriu că apelăm la acești bani. Dacă cei 5,8 milioane euro aprobați prin contract ferm cu FDI se deblochează, contractul de împrumut se anulează. Convingerea mea este că așa se va și întâmpla. 

2. Acest contract de împrumut nu va conduce la o creștere a taxelor și impozitelor. Punct!

3. Am auzit pe unii, care nici măcar nu au copii (!) că „vom amaneta viitorul copiilor noștri”. Ce prostie! E mai bine în noroi, fără Creșă, fără Grădiniță? În plus, vorbim de un împrumut, nu de altceva! Europa după cel de-al Doilea Război Mondial s-a refăcut cu un împrumut (Planul Marshall), orașe din toată lumea s-au dezvoltat cu împrumuturi (centrul Iașului, de exemplu), afaceri au crescut contractând împrumuturi, oamenii își cumpără case prin împrumuturi etc. Un împrumut nu e deloc o veste rea, dacă banii respectivi vor fi INVESTIȚI în CONFORTUL și în VIITORUL comunității!

Consilierilor care au votat împotrivă nu am să le transmit nimic. Dar celor care le ascultă bârfele, le spun că e vorba de aceeași oameni care au votat împotriva Creșei și Grădiniței, împotriva proiectului de asfaltare, împotriva proiectului de canalizare pentru Budăi, împotriva tuturor inițiativelor care vor transforma în bine comunitatea. 

Văd în ceea ce unii consilieri transmit public un amestec de miștocăreală, cinism, sarcasm, răutate, rea-voință, necinste și - trebuie să o spun – iresponsabilitate. Are rost să le răspund? Să le întorc jignirile? Asta vor oamenii să vadă de la cei pe care i-au ales să administreze treburile publice?

Am încredere că oamenii văd și judecă drept.

Mai mult despre:

Mai multe știri din: