Problema câinilor fără stăpân din Podu Iloaiei

Se citește în
1 minute
Ai citit

Problema câinilor fără stăpân din Podu Iloaiei

Decembrie 18, 2019 - 18:07

Mai multe persoane ne-au semnalat problema câinilor fără stăpân de pe raza Podu Iloaiei, cerând Primăriei să-i îndepărteze de pe domeniul public.
Iată câteva aspecte cu privire la acest lucru:

credit foto: menajeriadintunari.ro

Cum apar câinii fără stăpân

Câinii fără stăpân apar pe domeniul public în câteva moduri:

  1. scapă din curțile stăpânilor și, apoi, fie se rătăcesc, fie nu mai sunt primiți acasă;
  2. sunt alungați din gospodării;
  3. vin din localitățile învecinate, în căutare de hrană;
  4. sunt părăsiți intenționat pe raza Podu Iloaiei de persoane care nu-i mai doresc.

Conduite greșite în raport cu câinii fără stăpân

Toată lumea știe că un câine are capacitatea de a crea relații afective cu oamenii. Din acest motiv, câinii fără stăpân sunt hrăniți, îngrijiți și chiar adăpostiți, de unele persoane, în anumite locuri de pe spațiul public. Însă această conduită este complet greșită deoarece, redusă la absurd, ar transforma Podu Iloaiei (și orice alt oraș), într-un oraș al câinilor.

Poate Primăria să colecteze câinii fără stăpân?

Din punct de vedere legal, Primăria ar avea dreptul de a colecta câinii comunitari, doar dacă ar deține un adăpost construit în conformitate cu prevederile legale, Astfel, ar trebui să existe în Podu Iloaiei un padoc, cu personal angajat pentru îngrijirea animalelor, ce ar presupune toate cheltuielile aferente. O asemenea cheltuială, enormă, și-o permit doar orașele mari, de regulă reședințele de județ.

Cât costă capturarea unui câine de pe domeniul public

În mod curent, se apelează la firme specializate, autorizate să captureze animalele fără stăpân și să le transfere în adăposturi existente. Am cerut o ofertă de preț la o astfel de firmă și ni s-a comunicat că, pentru capturarea și transferul câinilor la un adăpost, se percepe un cost de 833 lei pentru fiecare câine (vedeți documentul mai jos).

Care va fi rezolvarea

Pentru siguranța noastră, dar în special a copiilor și bătrânilor, la începutul anului viitor vom analiza care sunt costurile totale pentru îndepărtarea tuturor câinilor fără stăpân de pe raza Primăriei, urmând a se lua o decizie. Totuși, este neplăcută perspectiva cheltuirii atâtor de mulți bani în această problemă, când ar putea fi folosiți în moduri mai utile.

Ce e de făcut pe viitor

Dacă surprindeți persoane care părăsesc câini pe teritoriul Podu Iloaiei, faceți-le o fotografie sau rețineți cât mai multe indicii care ar putea ajuta la identificarea acestora (identitatea persoanei, număr de înmatriculare autovehicul, locul unde a fost părăsit animalul etc.). Transmiteți aceste informații apoi la Poliție sau Primărie.

Mai mult despre:

Mai multe știri din: